27 Mart 2014 Perşembe

Bilgisayar Programlarının Açık Kaynaklı Alternatifleri : Libre Office

Bugünkü yazımı bir yazı dizisinin başlangıcı olarak seçtim. Yeni yazı dizimde ücretli veya ücretsiz farkmeden programların açık kaynak kodlu alternatiflerini paylaşacağım. Önce açık kaynak kodlu programların ne olduğunu bir anlatalım.
Üretim ve geliştirmede açık kaynak(Open source), son ürünün tasarımı ve uygulama detayları için erişimi ve ücretsiz yeniden dağıtımı teşvik eden bir Felsefe ya da Pragmatik Yöntembilimdir. Açık kaynak deyiminin yaygın olarak kabul edilmesinden önce, geliştiriciler ve üreticiler bu kavram için bir takım terimler kullandılar. İnternet'in yükselişi ve görevlilerin bilgisayar kaynak kodunda büyük bir reforma ihtiyaç duymaları sonucuyla açık kaynak kabul gördü. Bu sayede, üretim modellerinin kendinden arttırıcı çeşitliliğine, iletişim yollarına ve interaktif toplulukların oluşmasına olanak sağlandı. Açık kaynak yazılım hareketi yeni telif hakları, lisans verme, alan adı ve oluşan tüketici sorunlarına netlik kazandırmak için ortaya çıktı.
Açık kaynak kodlu program, kullanımı ücretsizdir ve düzenlenmesini herkes için açık tutar. Açık kaynaklı yazılımlar içinde özgür bir yazılım lisansı ile lisanslanmış olan yazılımlar, Özgür yazılım(Free software) sınıfına girerler. Tüm özgür yazılımlar, aynı zamanda açık kaynaklı yazılımlardır. Ancak her açık kaynak yazılım bir özgür yazılım olmayabilir.
Açık kaynak kod, genellikle programcının kodu geliştirerek ve değişiklikleri topluma paylaşarak ortak çabayla oluşturulur. Açık kaynak teknolojik toplum içinde şirketlerin sahipli yazılımlarına karşı oluşturulmuştur.
Kaynak : Wikipedia


Yukarıdaki tanımda olduğu gibi açık kaynak kodlu yazılımlar tamamiyle ücretsizdir ve üzerindeki oynamalara izin verirler. Şimdi LibreOffice'ye geçelim.
Libre Office Writer

İlk olarak programın Writer uygulamasıyla başlayalım. Writer, Microsoft Office Word'ün alternatifi ve Office Word'un bulundurduğu içeriklerde bulunuyor. Artı olarak belgelerinizi tek tıklamayla PDF formatına çevirebiliyorsunuz. Programın ücretsiz olmasından dolayı eksikleri var elbette ancak bu eksiklerin ev kullanıcılarını ve küçük işletmeleri pek fazla etkileyeceğini düşünmüyorum.

Libre Office Calc
Şimdi geçelim ikinci uygulamamıza. Şimdi tanıtacağım uygulaması Office Excel'in alternatifi ki bence en iyi alternatifi bu. Şu ana kadar Excel'den hiçbir eksiğini göremedim.

Libre Office Impress

Daha birkaç tane uygulaması olmasına rağmen benim incememe yazacağım son uygulama olan Impress Powerpoint'in alternatifi. Sadece şablonlar konusunda eksiği var. O eksiğide kendi şablonlarıyla gidermiş bulunuyor.
Genel olarak anlatmak gerekirse 400 küsür TL'lik bir programın alternatifi olarak gayet başarılı bir performans sergiliyor. Office 2003'le aynı özelliklere sahip olsada Office 2010'un gerisinde kalıyor. Ancak açık kaynak kodlu olması ve bunun sayesinde de ücretsiz oluşu onu tercih etmemizi sağlıyor.

Program içinde bulunan diğer uygulamalar
Kimler için öneriyorum :

Öğrenciler, küçük işletmeler

Libre Office Resmi Sitesi :

http://tr.libreoffice.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder