20 Haziran 2015 Cumartesi

Autodesk 123D Circuits İnceleme

İnternet bağlantıları gelişip wi-fi noktaları arttıkça bulut teknolojisi de gelişmeye başladı. Bilindiği üzere temel ofis uygulamalarını bulut üzerinden de kullanabiliyoruz. Ancak bulut elektronik tasarım uygulamaları kullanıcılar tarafından çok bilinmiyor. Bu nedenle bugün sizlere elektronikçilerin işine yarayacak Autodesk 123D Circuits sitesini inceleyeceğim.
https://123d.circuits.io/ sayfasına gitmeniz halinde aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşacaksınız. Giriş sayfasıdan kullanmak istediğiniz işlevi seçebilir veya sayfayı aşağıya indirmeniz halinde diğer kullanıcıların paylaştığı örnek devreleri görebilirsiniz.
Giriş Sayfası
İlk olarak breadboardda devre kurulumu yapalım. Sayfayı ilk açtığınızda karşınıza boş bir breadboard çıkıyor. Components butonuna basmanız halinde karşınıza kullanabileceğiniz devre elemanları çıkıyor. Geniş bir eleman kütüphanesine sahip olduğunu söyleyebilirim. Örnek olarak Arduino ile bir devre kuralım. Devreyi kurduktan sonra Code Editor butonuna basarak Arduino'muzu programlayabiliriz. Eğer benim gibi basit bir LED devresi kurmanız halinde sistem otomatik olarak programı yazmız oluyor. Sadece LED'in bağlı olduğu portu değiştiririp Upload&Run butonuna basmamız yeterli.
Kurduğumuz Örnek Devre
Code Editor
Code Editor'e kodumuzu yazıp kodumuzu yükledikten sonra yapmamız gereken işlem son kontrollerimizi yapıp Start Simulation butonuna basmamız olacaktır. Bu butona basmamız durumunda devremiz simüle ediliyor. Breadboard incelemem bu kadar şimdi diğer özellikleri inceleyelim.

Şimdi baskı devre tasarım uygulamasını sizlere anlatacağım. PCB uygulamasının kütüphanesi de  breadboard uygulamasının ki kadar geniş. Şimdi bu uygulamanın şematik çizimi yok mu diyebilirsiniz. Site şematik çizimi PCB uygulamasının içine koymuş. Bu özellik sayesinde şema ve baskı devre çizimini birbiriyle uyumlu olarak yapabiliyorsunuz. Yine basit bir led devresi kuralım.

Şematik Çizim
Şematik çizimimizi yaptıktan sonra Components butonun üzerindeki menüden PCB View butonuna basarak baskı devre çizimine geçelim. Uygulamanın birbiriyle uyumlu çalışması nedeniyle baskı devre görünümünde bazı kılavuz çizgileri göreceksiniz. Bu kılavuz çizgileri şematik çizimimize uygun olarak belirlenmiş. Zaten elektronik devre tasarım programına aşina olanlara bu çizgiler yabancı gelmeyecektir. Buradan baskı devre çiziminizi yapabilirsiniz.

Üçüncü özelliğe tam olarak hakim olmadığım için inceleyemeyeciğim. Son olarak site ücretsiz üyelere tasarımlarının paylaşım ayarlarını değiştirme imkanını vermiyor. Yani tasarımınız herkes tarafından görülebiliyor. Bu nedenle özel devrelerinizi mümkün oldukça bilgisayarınızdaki devre tasarım programında tasarlamanızı öneririm. İncelememin yararlı olması dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder